"Ar fi bine dacă, până pe 24 iunie, vom afla în ce eşalon jucăm în sezonul următor"

Antrenorul Gazului metan, Cristi Pustai, e de părere că, dacă echipa sa nu ar fi avut atât de mult de suferit de pe urma arbitrajelor, acum ar fi fost lipsită de griji. Pustai mai are o fărâmă de speranţă că decizia în cazul Argeşului le va fi favorabilă medieşenilor. Totodată, antrenorul gaziştilor consideră că, din punct de vedere financiar, sezonul 2008/2009 a fost unul pozitiv, în cazul formaţiei medieşene.
- Cristi, a căzut cortina. Ce concluzii se pot trage după acest sezon?
- A fost o experienţă bună pentru toată lumea, şi când spun asta mă refer la cei de la Gaz metan. În retur, am reuşit să acumulăm 21 de puncte, în condiţiile în care am jucat pe teren propriu cu echipele de top, cu Unirea Urziceni, cu Dinamo, Steaua, Rapid, CFR Cluj şi FC Vaslui, pe teren propriu. Chiar dacă am avut meciuri dificile acasă, am strâns 17 puncte, ne-am clasat pe 10 într-un clasament neoficial al partidelor disputate pe teren propriu. Am avut un retur bun, se poate spune, mai bun decât prima jumătate a sezonului.
- Înaintea returului afirmai că, cu 35-36 de puncte, Gazul metan se poate salva de la retrogradare...
- Aşa este. Din păcate, am adunat 36 de puncte, dar am retrogradat. Nu ne-am făcut de ruşine, am fost la un pas să ne salvăm, dar n-am putut merge mai sus de locul 15. Dacă nu am fi pierdut mai multe puncte pe greşelile noastre şi ale altora, acum am fi stat liniştiţi. Regret punctele pierdute cu prea mare uşurinţă.
- Ceva şanse mai sunt, dacă se vor lua măsuri în cazul Argeşului. Ce speranţe mai aveţi?
- Probabil că, într-o săptămână, se va judeca acest caz, al Argeşului. Aşteptăm verdictul. Important este ca să existe un caz FC Argeş. După scandalul în care a fost implicat finanţatorul piteştenilor, Argeşul n-a mai marcat niciun gol în deplasare, chiar dacă a jucat, spre exemplu, la Iaşi şi Constanţa, pe terenul altor două formaţii aflate la retrogradare, în acest final de sezon. Probabil că altfel ar fi stat lucrurile în fotbalul românesc dacă nu ar fi existat acest scandal. Ar fi bine ca, până pe 24 iunie, când ne vom reuni, să se dea verdictul, pentru a şti şi noi ce avem de făcut, cum ne vom organiza programul, în funcţie de eşalonul în care vom evolua în ediţia viitoare de campionat.
- Gazul metan a avut mai mulţi jucători selecţionaţi în echipele naţionale, în acest sezon. S-a mai întâmplat aşa ceva, sau este o premieră?
- Este o premieră. În tur, Alex Curtean a fost chemat la tineret, iar în iarnă Piţurcă l-a văzut la trialul de selecţie în care naţionala mare a jucat cu cea de tineret şi cu Steaua. Apoi, în retur, Paul Pîrvulescu şi Radu Zaharia au fost chemaţi la tineret, iar portarul Vîtcă a jucat pentru naţionala B, în Portugalia. Este într-adevăr o premieră pentru fotbalul medieşean.
- Apropo de Vîtcă, rămâne la Gaz metan, sau se întoarce în Ghencea?
- El trebuie să se prezinte la reunirea Stelei. Împrumutul i-a expirat. Dacă vom juca în Liga a II-a, nu cred că mai sunt şanse să apere la noi. Însă, dacă Gazul metan va juca şi în sezonul următor tot în primul eşalon, vom demara discuţiile cu cei din Ghencea pentru un nou împrumut sau chiar pentru cumpărarea lui.
- Ţi-ai propus, înainte de debutul sezonului, să nu comentezi arbitrajele, dar spre finalul acestei ediţii de campionat nu te-ai mai putut abţine. Nu crezi că tocmai această decizie de a nu face referiri la modul în care e arbitrată echipa a contribuit la "execuţiile" gaziştilor de către unii precum Lajos, Colţescu, Robert Dumitru sau Deaconu?
- Nu îmi stă în caracter să comentez arbitrajul. Eu sunt pus aici să antrenez. Am izbucnit în momentul în care nu am mai reuşit să ţin în mine. Echipa a avut foarte mult de suferit de pe urma arbitrajului, şi în tur, şi în retur. Aţi văzut, după meciul cu Braşovul, Colţescu a fost suspendat până la finalul turului. Au mai fost şi alte greşeli. Cu Steaua şi Vasluiul au fost, de asemenea, nişte arbitraje urâte. Mai mult, cu Steaua am jucat şi în inferioritate numerică. Cu Dinamo, nu mai are rost să mai comentez, a văzut toată lumea ce a făcut arbitrul. Iar la meciul cu FC Argeş, îi putem imputa centralului că a acordat uşor lovitura liberă din care am primit primul gol. Dacă măcar unul din aceste meciuri ne-ar fi ieşit altfel, am fi fost acum deasupra Iaşiului. Nu vreau să mai pomenesc de arbitrajele din deplasare, de cele de la Iaşi, Constanţa sau Tg. Jiu. Cu Pandurii, domnul Deaconu a mutat un penalti în afara careului, ne-a dat numai lovitură liberă de pe 16 metri. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că, după ce "pandurii" au marcat, în chiar primul minut, până la final Deaconu a tolerat tragerile de timp ale gazdelor, până la finalul meciului.
- Pentru că ai vorbit de arbitri şi arbitraje. Cum crezi că va fi ediţia viitoare de campionat, din acest punct de vedere?
- Eu unul sunt convins că arbitrajele se vor îmbunătăţi. S-a schimbat conducerea CCA-ului, au venit oameni care vor să facă ceva bun din arbitrajul românesc. Trebuie să se înceteze odată cu presiunile asupra arbitrilor, să ajungem în momentul în care nici să nu ne mai intereseze cine ne arbitrează, să nu ne mai facem griji că X e arbitrul echipei Y şi că ne va toca.
- Din punct de vedere financiar, rezistă Gazul metan?
- Material, am ieşit destul de bine din acest sezon de Liga I. În iarnă l-am transferat pe Curtean la Timişoara. A fost cel mai mare transfer intern al iernii, în intrasezon. Apoi mai e suma din drepturile TV. Financiar, a fost cel mai bun an, cred.
- Care e programul echipei, în această vară?
- Ne vom reuni pe 24 iunie, după care vom efectua o săptămână de reacomodare la efort, fie în localitate, fie undeva la munte. Am stabilit ca, după aceea, să mergem în Austria, pentru un stagiu de pregătire, tot în localitatea Anger, unde mergem de doi ani, pentru că avem condiţii bune, dar şi echipe destule cu care să jucăm meciuri de verificare. Mai sunt unele detalii de pus la punct, dar întâi să vedem în ce eşalon jucăm din toamnă, în Liga I, sau în a II-a.

Pustai la cursurile Pro
Antrenorul Gazului metan, Cristi Pustai, a plecat, ieri, spre Bucureşti, urmând ca, în această dimineaţă, să se prezinte la cursurile Pro. "Suntem la finalul modulului teoretic, astfel că vom avea de trecut un test scris. Ne mai rămân pe urmă câteva cursuri practice, iar în decembrie vom decide la ce cluburi de peste hotare vom merge, pentru a urmări cum decurg pregătirile în altă parte", a afirmat Pustai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gazistul are tot dreptul de a şterge comentariile.